Τρεις Ιεράρχες ΑπολυτίκιοΗ γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι στις 30 Ιανουαρίου. Καθιερώθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα, για να σταματήσουν οι φιλονικίες σχετικά με το ποιος είναι ανώτερος. Ο Μέγας Βασίλειος η ο Γρηγόριος ο Θεολόγος η ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Στα νεώτερα χρόνια καθιερώθηκε σαν γιορτή των Γραμμάτων και γενικά της Παιδείας.
Το ηθικό και πνευματικό τάλαντο του καθενός από τους τρεις δεν ήταν βέβαια εντελώς το ίδιο. Φιλοσοφικότερος και αλύγιστος στην άμυνα ο Βασίλειος. Θεολογικότερος και ποιητικότερος ο Γρηγόριος. Ευγλωττότερος και ηγέτης τολμηρότατος ο Χρυσόστομος. Αλλά και οι τρείς είχαν σε μεγάλο βαθμό ειλικρινή και θερμή πίστη, υπέρλαμπρη ευγλωττία, μεγάλη παιδεία, πλήρη αφοσίωση στη σημαία της Ορθοδοξίας, αγάπη στο ποίμνιο, αφοβία στους άθεους άρχοντες, ανεξάντλητη φιλανθρωπία, διαρκή νηφαλιότητα, συνεχή αγώνα για τη σωτηρία των ψυχών και τον θρίαμβο της βασιλείας του Θεού.

Ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος και ο Χρυσόστομος λάμπουν μέσα στους αιώνες και αποδεικνύουν ότι τα μεγάλα πνεύματα γνωρίζουν να συνδέουν την εφήμερη σοφία του κόσμου με την βαθύτερη και αληθινή πίστη στο Σωτήρα μας Χριστό. Ο Ελληνισμός έχει αθάνατο καύχημα το ότι από τα σπλάχνα του βγήκαν αυτά τα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου στερεώματος.

Οι κύριες γιορτές των αγίων είναι, του Μεγάλου Βασιλείου 1 Ιανουαρίου,του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου 13 Νοεμβρίου, και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου 25 Ιανουαρίου.

 

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών. Ήχος α΄

 

Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος,
τους την οικουμένη ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,
Τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν
θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον Μέγαν,
και τον Θεολόγον Γρηγόριον,συν τω κλεινώ Ιωαννη,τω την
γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί,
συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν, αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών
αεί πρεσβεύουσι.

 

 

 

ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΠΡΕΣΒΕΥΣΑΤΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ